Informatie voor gescheiden ouders

Wanneer een aanmelding binnenkomt bij Jouw Orthopedagoog, gaan wij ervan uit dat beide ouders achter de aanmelding staan en dat de aanmeldende ouder de andere (gezagsdragende) ouder informeert over uw zorgen en de aanmelding van uw kind* bij Jouw Orthopedagoog.

Wij hebben toestemming nodig van beide ouders met ouderlijk gezag (en indien nodig: ook van het kind) voor het plannen van een eerste gesprek. Daarom ontvangt u voorafgaand aan het eerste gesprek een toestemmingsverklaring. Hierop zetten de ouders met ouderlijk gezag beiden hun handtekening. Wij zijn wettelijk verplicht om deze toestemming te regelen.

Voor gescheiden ouders is een brochure beschikbaar waarin verduidelijking wordt geven over de werkwijze van Jouw Orthopedagoog, welke er op gericht is beide ouders te betrekken bij de behandeling van hun kind.

Jouw Orthopedagoog neemt geen aanmeldingen aan van kinderen met een behandelvraag waarbij de ouders verstrikt zijn geraakt (of dreigen te geraken) in scheidings-conflicten rond de zorg voor het kind. Hiervoor is bijvoorbeeld het zorgprogramma “Kinderen uit de Knel”: www.kinderenuitdeknel.nl.

Brochure met informatie voor gescheiden ouders, lees deze aandachtig door;
Akkoordverklaring voor aanmelding, diagnostiek en/of behandeling bij Jouw Orthopedagoog.

Als de scheiding ontstaat tijdens de periode dat uw kind in zorg is bij Jouw Orthopedagoog
Zolang beide ouders met elkaar samenwerken rondom de zorg voor hun kind, kan de hulpverlening door Jouw Orthopedagoog door blijven gaan. Daarvoor is het van belang dat beide ouders ondubbelzinnig achter de onderzoeks- en/of behandeldoelstellingen (blijven) staan. Als blijkt dat deze instemming op enig moment niet (geheel) meer het geval is (vanuit één of beide ouders), dan vervalt de behandelovereenkomst. Jouw Orthopedagoog informeert waar mogelijk de huisarts over de reden van de stopzetting van de hulpverlening en zal zowel de ouders als de huisarts adviseren over eventuele andere mogelijkheden.

Als ouders zijn terechtgekomen in een steeds (moeizamere) echtscheiding en flink strijd met elkaar voeren, dan wordt gesproken van een complexe echtscheiding. Complexe echtscheidingen zijn altijd nadelig van invloed op de zorg voor het kind. En daarmee ook op het traject bij Jouw Orthopedagoog. Bijvoorbeeld doordat een ouder de hulpverlener van Jouw Orthopedagoog betrekt bij diens zienswijze over de andere ouder en daarbij de behandelaar probeert te overtuigen of vraagt om ‘partij te kiezen’ tegen de andere ouder. Of invloed probeert uit te oefenen op de objectiviteit van Jouw Orthopedagoog. Uiteindelijk gaat het in dergelijke situaties steeds meer om de belangen van de ouder(s), dan over de zorg over- en voor het kind in relatie tot het onderzoeks- en/of behandeldoel waarmee het kind bij Jouw Orthopedagoog is gekomen.

Jouw Orthopedagoog is niet ingericht op het vormgeven van een situatie binnen de praktijk waarin ouders, het kind en meerdere therapeuten samenwerken om bij de ontstane complexe echtscheiding een betere situatie te creëren voor het kind. Hiervoor is bijvoorbeeld het zorgprogramma “Kinderen uit de Knel”: www.kinderenuitdeknel.nl.

Bij het ontstaan van een complexe echtscheiding waarbij blijkt dat één of beide ouder(s) en Jouw Orthopedagoog niet of onvoldoende kunnen samenwerken in het belang van het kind, zal Jouw Orthopedagoog de behandelovereenkomst beëindigen. Ouders worden dan verwezen naar het zorgprogramma “Kinderen uit de Knel”. In dergelijke gevallen zal Jouw Orthopedagoog waar mogelijk in contact treden met de huisarts van het kind en zal dan zowel de ouders als de huisarts adviseren over eventuele andere mogelijkheden. Bij zorgen om de psychische en/of fysieke veiligheid rondom het kind, zal Jouw Orthopedagoog daarnaast de stappen uit de “meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling” toepassen.

[*] Indien van toepassing kan voor ‘kind’ ook ‘kinderen’ worden gelezen.


Top